Tradicions


PROCESSONS

La Filà de Moros Marins té l'honor i el privilegi de ser la portadora de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors en la processó del Divendres Sant.

També eren portadors i acompanyants de la imatge de la Dolorosa en la seua festa, fins que la processó va deixar de celebrar-se allà per l'any 1969. Per cert que en esta processó els portadors eren obsequiats per la Comunitat amb uns "sequillos". En un cert moment, el tio BeIda, va sol·licitar que el Divendres Sant haurien de rebre la mateixa "assignació", però les Monges es van reafirmar que únicament s'entregarien els "sequllos" el dia de la Mare de Déu dels Dolors per a solemnitzar la festa, però no el Divendres Sant, donada la seua condició de dia penitencial.

REIS MAGS

També la fila de Moros Marinos va realitzar durant molts anys la Cavalcada de Reis, llavors amb més caràcter intimista i humil, i vi col·laborant amb l'arribada de Ses majestats i el repartiment de joguets fins a 1936.

LA COMPANYIA TEATRAL

En la ressenya apareguda en el programa de festes de 1962, diu que "entre 1890 i 1905, els moliners i forners que integraven esta Comparsa pertanyien a un grup d'actors aficionats que representaven les seues obres al finalitzar els actes vespertins de Festes, complint la missió de divertir i entretindre a la gent, posant en escena "La Xiqueta Tranquil·la", "El Tio Periquito", "Un Flamenc d'Alboraya", "Toni manena", "El Diable Predicador", "al Sa i al Plà", "Un Casament a Picanya", "l'Agüelo Pollaste", etc...

L'única obra que queda en l'arxiu de la Filà és l'escrita per un cert L. Fangs, comèdia en un acte i en vers, que l'autor va dedicar a "les nostres actrius Elvira i Rosa" i que es va estrenar en 1905. L'obra és de tall i tipus general i només fa referència al nostre poble quan en el llibret apareix: "Acte únic. L'escena representa el carrer Ravalet. L'escena a Bocairent a primeres hores de la nit"...

EL BALL DELS ARQUETS

En aquells feliços anys també solien actuar en un ballet d'arcs, amb música local que va compondre el músic bocairentí D. Bautista Calabuig Cubillos, lligat a la filà per llaços familiars. Era  conegut per "Ball de Forn" i va deixar de practicar-se en 1910 amb la desaparició de la filà. En realitat es tractava d'un "ballet" que simulava una lluita amb pals, en substitució d'espases, semblant als "balls de bastons" d'alguns pobles de la comarca, o una reminiscència de la Dansa Aragonesa. No es guarden les partitures.